Twierdzenie dla dociekliwych: Różnice pomiędzy wersjami

Z Kompendium Teorii Mnogości
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Twierdzenie Bourbakiego-Witta)
(Twierdzenie Bourbakiego-Witta)
 
Linia 80: Linia 80:
 
Pokażemy, że zbiór <math>B_{1}</math> jest nadmaksymalny.
 
Pokażemy, że zbiór <math>B_{1}</math> jest nadmaksymalny.
  
<math>B_{1}=\left\{ x\in B_{0}| \ \ y\in B_{0} \wedge y<x \longrightarrow f\left( y\right) \le x\right\} \subset B_{0}</math>
+
<math>B_{1}=\left\{ x\in B_{0}| \ \ y\in B_{0} \wedge y<x \longrightarrow f\left( y\right) \le x\right\} \subset B_{0}.</math>
  
'''(1)''' Pokażmy, że <math>a\in B_{1}</math>. Niewątpliwie <math>a\in B_{0}</math> ( bo <math>B_{0}</math> jest nadmaksymalny) Z '''lematu 0''' wynika, że <math>y<a</math> nie zachodzi dla żadnego <math>y\in B_{0}</math>. Zatem założenia implikacji w definicji <math>B_{1}</math> nie są spełnione, a więc cała implikacja jest prawdziwa, czyli <math>a\in B_{1}</math>.
+
'''(1)''' Pokażmy, że <math>a\in B_{1}</math>. Niewątpliwie <math>a\in B_{0}</math> ( bo <math>B_{0}</math> jest nadmaksymalny). Z '''lematu 0''' wynika, że <math>y<a</math> nie zachodzi dla żadnego <math>y\in B_{0}</math>. Zatem założenia implikacji w definicji <math>B_{1}</math> nie są spełnione, a więc cała implikacja jest prawdziwa, czyli <math>a\in B_{1}</math>.
  
'''(2)''' Niech <math>x\in B_{1}</math>. Pokażemy, że <math>f\left( x\right) \in B_{1}</math>. Ponieważ <math>x\in B_{0}</math>, więc również <math>f\left( x\right) \in B_{0}</math>. Aby pokazać prawdziwość implikacji odnośnie <math>f(x)</math>, to weźmy <math>y\in B_{0}</math> takie że <math>y<f(x)</math>.  Pokażemy, że <math>f(y) \le f(x)</math>. Na mocy '''lematu 1''' dostajemy <math>y \le x \vee f\left( x\right) \le y</math>. Druga część tej alternatywy przeczy założeniu, że<math>y<f(x)</math>, musi więc być <math>y \le x</math>, więc jeśli <math>y=x</math> to <math>f(y)=f(x)</math>, więc <math>f(y) \le f(x)</math>, a jeśli <math>y<x</math>, to stosując definicję <math>B_{1}</math> do <math>x\in B_{1}</math> i <math>y</math> dostajemy, że <math>f\left( y\right)  \le x \le f(x)</math>, czyli również w tym przypadku <math>f\left( y\right)  \le  f(x)</math>. Zatem <math>f\left( x\right) \in B_{1}</math>
+
'''(2)''' Niech <math>x\in B_{1}</math>. Pokażemy, że <math>f\left( x\right) \in B_{1}</math>. Ponieważ <math>x\in B_{0}</math>, więc również <math>f\left( x\right) \in B_{0}</math>- z nadmaksymalności <math>B_{0}</math>. Aby pokazać prawdziwość implikacji odnośnie <math>f(x)</math>, to weźmy <math>y\in B_{0}</math> takie, że <math>y<f(x)</math>, i pokażmy, że <math>f(y) \le f(x)</math>. Na mocy '''lematu 1''' dostajemy,że <math>y \le x \vee f\left( x\right) \le y</math>. Druga część tej alternatywy przeczy założeniu, że<math>y<f(x)</math>, musi więc być <math>y \le x</math>, więc jeśli <math>y=x</math>, to <math>f(y)=f(x)</math>, więc <math>f(y) \le f(x)</math>, a jeśli <math>y<x</math>, to stosując definicję <math>B_{1}</math> do <math>x\in B_{1}</math> i <math>y</math> dostajemy, że <math>f\left( y\right)  \le x \le f(x)</math>, czyli również w tym przypadku <math>f\left( y\right)  \le  f(x)</math>. Zatem <math>f\left( x\right) \in B_{1}.</math>
  
'''(3)'''  Niech <math>\left\{ \right\} \neq C\subset B_{1}</math> będzie łańcuchem niepustym. Pokażemy, że <math>\bigvee C \in B_{1}</math>. Ponieważ <math>B_{1}\subset B_{0}</math>, więc <math>C\subset B_{0}</math>. Zbiór <math>B_{0}</math> jest nadmaksymalny zatem <math>\bigvee C \in B_{0}</math>. Aby pokazać, że <math>\bigvee C \in B_{1}</math> weźmy <math>y</math> z  <math>B_{0}</math> taki, że <math>y<\bigvee C</math> i pokażmy, że <math>f\left( y\right) \le \bigvee C</math>. Jeśli dla pewnego <math>x\in C</math> ( <math>C</math> jest niepusty) mamy <math>y<x</math>, to ponieważ <math>x\in B_{1}</math>, więc z definicji tego zbioru dostajemy <math>f\left( y\right) \le x</math>. Element <math>x\in C</math> spełnia <math>x \le \bigvee C</math>, wobec czego <math>f\left( y\right) \le \bigvee C</math> i <math>\bigvee C \in B_{1}</math>. To zachodzi gdy dla pewnego <math>x\in C</math> mamy <math>y<x</math>. Przypuśćmy zatem nie wprost,  że tak nie jest. Mamy zatem  <math>y\not<x</math>, że żaden <math>x\in C</math> nie jest większy od <math>y</math>. Ustalmy dowolny <math>x\in C</math>. Wnioskujemy, że <math>y\not<x</math> Stosując '''lemat 1''' otrzymujemy, że : <math>y \le x \vee f\left( x\right) \le y</math>. Pierwszy przypadek daje tylko możliwość <math>x=y</math>, i wtedy <math>x \le y</math>, a drugi przypadek daje <math>x \le f\left( x\right) \le y</math>, więc również <math>x \le y</math>. Z dowolności wyboru <math>x\in C</math> otrzymujemy, że ten ustalony <math>y</math> jest ograniczeniem górnym dla <math>C</math>. Ponieważ <math>\bigvee C</math> jest najmniejszym ograniczeniem górnym, to  <math>\bigvee C \le y</math>, co przeczy założeniu, że <math>y<\bigvee C</math>. Ta sprzeczność kończy dowód tego punktu.  
+
'''(3)'''  Niech <math>\left\{ \right\} \neq C\subset B_{1}</math> będzie łańcuchem niepustym. Pokażemy, że <math>\bigvee C \in B_{1}</math>. Ponieważ <math>B_{1}\subset B_{0}</math>, więc <math>C\subset B_{0}</math>. Zbiór <math>B_{0}</math> jest nadmaksymalny, zatem <math>\bigvee C \in B_{0}</math>. Aby pokazać, że <math>\bigvee C \in B_{1}</math>, to weźmy <math>y</math> z  <math>B_{0}</math> taki, że <math>y<\bigvee C</math>, i pokażmy, że <math>f\left( y\right) \le \bigvee C</math>. '''Gdyby''', <math>y\not<x</math>,  żaden <math>x\in C</math>( <math>C</math> jest niepusty) nie był większy od <math>y</math>, to wtedy na podstawie '''lematu 1''' otrzymujemy, że : <math>y \le x \vee f\left( x\right) \le y</math>. Pierwszy przypadek daje tylko możliwość  <math>x=y</math>, i wtedy <math>x \le y</math>, a drugi przypadek daje <math>x \le f\left( x\right) \le y</math>, więc również <math>x \le y</math>. Z dowolności wyboru <math>x\in C</math> otrzymujemy, że <math>y</math> jest ograniczeniem górnym dla <math>C</math>. Ponieważ <math>\bigvee C</math> jest najmniejszym ograniczeniem górnym, to  <math>\bigvee C \le y</math>, co przeczy założeniu, że <math>y<\bigvee C</math>- sprzeczność. Zatem dla pewnego <math>x\in C</math>  mamy <math>y<x</math>, więc ponieważ <math>x\in B_{1}</math>, więc z definicji tego zbioru dostajemy <math>f\left( y\right) \le x</math>. Element <math>x\in C</math> spełnia <math>x \le \bigvee C</math>, wobec czego <math>f\left( y\right) \le  \bigvee C</math>, i <math>\bigvee C \in B_{1}</math>.
  
 
Zatem zbiór  <math>B_{1}</math> jest nadmaksymalny. Ponieważ zbiór <math>B_{0}</math> jest najmniejszym nadmaksymalnym, to  <math>B_{0} \subset B_{1}</math>, a  zatem <math>B_{0}=B_{1}</math>. <math>\square</math>.  
 
Zatem zbiór  <math>B_{1}</math> jest nadmaksymalny. Ponieważ zbiór <math>B_{0}</math> jest najmniejszym nadmaksymalnym, to  <math>B_{0} \subset B_{1}</math>, a  zatem <math>B_{0}=B_{1}</math>. <math>\square</math>.  

Aktualna wersja na dzień 03:33, 14 lis 2018

Rozdział ten jest poświęcony twierdzeniu, które użyjemy w następnym rozdziale poświęconym aksjomatowi wyboru.

Twierdzenie Bourbakiego-Witta

Jeśli w zbiorze uporządkowanym [math]\left( A, \le \right)[/math] każdy łańcuch posiada supremum, oraz dla funkcji [math]f[/math] przeprowadzającej ten zbiór uporządkowany [math]A[/math] w [math]A[/math], i spełniającej [math]x \le f\left( x\right)[/math] dla dowolnego [math]x\in A[/math], to wtedy funkcja [math]f[/math] posiada punkt stały, czyli istnieje [math]x[/math], taki, że [math]f \left( x\right) =x.[/math].

Dla łańcucha [math]C[/math] jego supremum będziemy oznaczać [math]\bigvee C[/math]. W czasie tego dowodu zostaną pokazane trzy lematy. Są one częścią całego dowodu.

Dowód:

Nasze założenia odnośnie zbioru uporządkowanego [math]A[/math], że każdy łańcuch posiada supremum gwarantują jego niepustość. Wystarczy odnaleźć jeden łańcuch (np. łańcuch pusty), a więc mamy jeden łańcuch, i ponieważ ten łańcuch posiada supremum, które jest elementem zbioru uporządkowanego [math]A[/math], a więc zbiór [math]A[/math] jest niepusty. Ustalmy więc [math]a\in A.[/math] Zdefiniujmy rodzinę zbiorów 'nadmaksymalnych':

[math]\mathbb{S}=\left\{ B \subset A | \ \ \textbf{(1)} \wedge \textbf{(2)} \wedge \textbf{(3)} \right\},[/math] gdzie

(1) [math]\ a\in B, [/math]

(2) [math]\ \hbox{ jeśli } x\in B \hbox { to również } f\left( x\right)\in B,[/math]

(3) [math]\ \hbox{ jeśli } \left\{ \right\} \neq C \subset B \hbox{ jest niepustym łańcuchem to } \bigvee C \in B.[/math]


Zbiory spełniające wszystkie te trzy warunki nazwiemy nadmaksymalnymi . Istnieją zbiory nadmaksymalne, gdyż cały zbiór [math]A[/math] jest nadmaksymalny (rozpatrywane elementy należą do zbioru uporządkowanego [math]A[/math]).

Zauważmy, że jeśli [math]\mathbb{X}\subset\mathbb{S}[/math] jest niepustym zbiorem zbiorów nadmaksymalnych, to [math]\bigcap \mathbb{X}[/math] jest również zbiorem nadmaksymalnym.

Udowodnijmy punkt (3)

Niech [math]C \subset \bigcap \mathbb{X}[/math] będzie niepustym łańcuchem. Pokażemy, że [math]\bigvee C \in \bigcap \mathbb{X}[/math]. Wystarczy zatem pokazać, ze [math]\bigvee C \in B[/math] dla każdego zbioru [math]B\in \mathbb{X}.[/math] Aby to pokazać,to niech [math]B\in \mathbb{X}[/math]. Z własności iloczynu mnogościowego [math]\bigcap \mathbb{X} \subset B[/math]. Nasze założenia dają [math]C \subset \bigcap \mathbb{X} \subset B[/math], czyli [math]C \subset B[/math]. Ponieważ [math]C[/math] jest łańcuchem, i ponieważ zbiory [math]B\in \mathbb{X}[/math] są nadmaksymalne, to z własności (3) dostajemy [math]\bigvee C \in B[/math]. Dowolność wyboru [math]B\in \mathbb{X}[/math] kończy dowód.

Dowody punktów 2 i 1 są podobne (i mogą być tylko łatwiejsze) więc pozostawimy je czytelnikowi. Zatem iloczyn dowolnej niepustej rodziny zbiorów nadmaksymalnych jest zbiorem nadmaksymalnym.

Zdefiniujmy zbiór [math]B_{0}=\bigcap \mathbb{S}[/math] jako iloczyn wszystkich zbiorów nadmaksymalnych. Otrzymujemy zatem, że [math]B_{0}[/math] jest nadmaksymalny. Z własności iloczynu jest on podzbiorem każdego nadmaksymalnego zbioru, jest najmniejszym zbiorem nadmaksymalnym.


Pokażemy, że zbiór [math]B_{0}[/math] jest łańcuchem- nie będzie to łatwe.

Lemat 0 Każdy element [math]x[/math] z [math]B_{0 }[/math] jest większy lub równy od [math]a[/math]- [math]x \ge a[/math].

Dowód:

Niech [math]B=\left\{ x\in A | \ \ x \ge a\right\}.[/math] Pokażemy, że jest to zbiór nadmaksymalny.

(1) [math]a\in B[/math], bo [math]a \ge a.[/math]

(2) Niech [math]x\in B.[/math] Pokażemy, że [math]f\left( x\right) \in B[/math]. Ponieważ [math]x\in B,[/math] to [math]x \ge a[/math], nasze założenia dają, że zawsze [math]x \le f\left( x\right)[/math], zatem tym bardziej [math]f\left( x\right) \ge a[/math], co oznacza, ze [math]f\left( x\right) \in B.[/math]

(3) Niech [math]\left\{ \right\} \neq C\subset B[/math] będzie łańcuchem niepustym. Ponieważ jest niepusty, więc istnieje [math]c\in C[/math]. Element ten należy do [math]B[/math], więc [math]c \ge a[/math]. Supremum [math]C[/math] musi być większe od każdego elementu [math]C[/math], czyli również [math]\bigvee C \ge c \ge a[/math], czyli [math]\bigvee C \ge a[/math] i [math]\bigvee C\in B[/math], co należało pokazać.

Zatem [math]B[/math] jest nadmaksymalny. Ponieważ [math]B_{0}[/math] jest najmniejszym nadmaksymalnym, to [math]B_{0}\subset B[/math], czyli każdy element z [math]B_{0}[/math] jest większy lub równy od [math]a[/math]. [math]\square[/math]

Zdefiniujmy zbiór:

[math]B_{1}=\left\{ x\in B_{0}| \ \ y\in B_{0} \wedge y\lt x \longrightarrow f\left( y\right) \le x\right\}[/math]

Jest to zbiór tych [math]x[/math]-ów z [math]B_{0}[/math], że razem z elementem silnie mniejszym od [math]x[/math] wartość [math]f[/math] na nim też nie przekracza [math]x[/math]. Potem pokażemy, że jest on równy całemu [math]B_{0}[/math]. Wpierw udowodnijmy inny, bardzo pomocny lemat.

Lemat 1 Jeśli [math]x\in B_{1}[/math], to dla każdego [math]y\in B_{0}[/math] zachodzi: [math]y \le x \vee f\left( x\right) \le y[/math].

Dowód:

Niech [math]x\in B_{1}.[/math] Zdefiniujmy zbiór [math]B_{x}[/math]:

[math]B_{x}=\left\{ y\in B_{0}| \ \ y \le x \vee f\left( x\right) \le y\right\} \subset B_{0}[/math]

Jest to zbiór tych elementów, dla których dowodzony lemat zachodzi. Pokażemy, że zbiór [math]B_{x}[/math] jest nadmaksymalny.

(1) Pokażmy, że [math]a\in B_{x}[/math]. Niewątpliwie [math]a\in B_{0}[/math] ( bo [math]B_{0}[/math] jest nadmaksymalny). Z lematu 0 wynika, że [math]x \ge a[/math], czyli [math]a\in B_{x}[/math].

(2) Niech [math]y\in B_{x}[/math]. Pokażmy, że [math]f\left( y\right)\in B_{x}[/math]. Ponieważ [math]y\in B_{0},[/math] to z nadmaksymalności [math]B_{0}[/math] mamy [math]f\left( y\right)\in B_{0}[/math]. Pozostaje pokazać, ze [math]f\left( y\right) \le x \vee f\left( x\right) \le f\left( y\right)[/math]. Wiemy, że [math]y\in B_{x}[/math], więc jeśli [math]f\left( x\right) \le y[/math], to ponieważ [math]y \le f\left( y\right)[/math] więc [math]f\left( x\right) \le f\left( y\right)[/math], co należało pokazać. W przeciwnym przypadku mamy [math]y \le x[/math], wiec jeśli [math]y=x[/math], to [math]f\left( y\right) =f \left( x\right)[/math], zatem [math]f\left( x\right) \le f\left( y\right)[/math], a jeśli [math]y\lt x[/math] to z określenia [math]B_{1}[/math] dostajemy [math]f\left( y\right) \le x[/math]. Zatem w każdym przypadku [math]f\left( y\right) \le x \vee f\left( x\right) \le f\left( y\right)[/math], więc [math]f\left( y\right)\in B_{x}[/math]

(3) Niech [math]\left\{ \right\} \neq C\subset B_{x}[/math] będzie łańcuchem niepustym. Pokażemy, że [math]\bigvee C \in B_{x}[/math]. Ponieważ [math]B_{x}\subset B_{0}[/math], więc [math]C\subset B_{0}[/math]. Mamy, że [math]B_{0}[/math] jest nadmaksymalny, więc [math]\bigvee C \in B_{0}[/math]. Jeśli dla każdego [math]y\in C[/math] zachodzi [math]y \le x[/math], to [math]x[/math] jest ograniczeniem górnym zbioru [math]C[/math], ponieważ [math]\bigvee C[/math] jest najmniejszym ograniczeniem górnym dla [math]C[/math], więc [math]\bigvee C \le x[/math] i [math]\bigvee C \in B_{x}[/math]. W przeciwnym przypadku ([math]C[/math] jest niepusty i jest podzbiorem [math]B_{x}[/math]), więc dla pewnego [math]y\in C[/math] zachodzi druga możliwość, czyli [math]f\left( x\right) \le y[/math]. Wtedy [math]y \le \bigvee C[/math], więc [math]f\left( x\right) \le \bigvee C[/math], a zatem [math]\bigvee C \in B_{x}.[/math]

Zatem [math]B_{x}[/math] jest nadmaksymalny. Ponieważ zbiór [math]B _{0}[/math] jest najmniejszym nadmaksymalnym, to [math]B_{0}\subset B_{x}[/math], i [math]B_{0}= B_{x}[/math]. Czyli dla każdego [math]y\in B_{0}[/math] zachodzi: [math]y \le x \vee f\left( x\right) \le y.[/math] [math]\square[/math]

W kolejnym lemacie dowodzimy, że zbiory [math]B_{0}[/math] i [math]B_{1}[/math] są równe.

Dowód:

Pokażemy, że zbiór [math]B_{1}[/math] jest nadmaksymalny.

[math]B_{1}=\left\{ x\in B_{0}| \ \ y\in B_{0} \wedge y\lt x \longrightarrow f\left( y\right) \le x\right\} \subset B_{0}.[/math]

(1) Pokażmy, że [math]a\in B_{1}[/math]. Niewątpliwie [math]a\in B_{0}[/math] ( bo [math]B_{0}[/math] jest nadmaksymalny). Z lematu 0 wynika, że [math]y\lt a[/math] nie zachodzi dla żadnego [math]y\in B_{0}[/math]. Zatem założenia implikacji w definicji [math]B_{1}[/math] nie są spełnione, a więc cała implikacja jest prawdziwa, czyli [math]a\in B_{1}[/math].

(2) Niech [math]x\in B_{1}[/math]. Pokażemy, że [math]f\left( x\right) \in B_{1}[/math]. Ponieważ [math]x\in B_{0}[/math], więc również [math]f\left( x\right) \in B_{0}[/math]- z nadmaksymalności [math]B_{0}[/math]. Aby pokazać prawdziwość implikacji odnośnie [math]f(x)[/math], to weźmy [math]y\in B_{0}[/math] takie, że [math]y\lt f(x)[/math], i pokażmy, że [math]f(y) \le f(x)[/math]. Na mocy lematu 1 dostajemy,że [math]y \le x \vee f\left( x\right) \le y[/math]. Druga część tej alternatywy przeczy założeniu, że[math]y\lt f(x)[/math], musi więc być [math]y \le x[/math], więc jeśli [math]y=x[/math], to [math]f(y)=f(x)[/math], więc [math]f(y) \le f(x)[/math], a jeśli [math]y\lt x[/math], to stosując definicję [math]B_{1}[/math] do [math]x\in B_{1}[/math] i [math]y[/math] dostajemy, że [math]f\left( y\right) \le x \le f(x)[/math], czyli również w tym przypadku [math]f\left( y\right) \le f(x)[/math]. Zatem [math]f\left( x\right) \in B_{1}.[/math]

(3) Niech [math]\left\{ \right\} \neq C\subset B_{1}[/math] będzie łańcuchem niepustym. Pokażemy, że [math]\bigvee C \in B_{1}[/math]. Ponieważ [math]B_{1}\subset B_{0}[/math], więc [math]C\subset B_{0}[/math]. Zbiór [math]B_{0}[/math] jest nadmaksymalny, zatem [math]\bigvee C \in B_{0}[/math]. Aby pokazać, że [math]\bigvee C \in B_{1}[/math], to weźmy [math]y[/math] z [math]B_{0}[/math] taki, że [math]y\lt \bigvee C[/math], i pokażmy, że [math]f\left( y\right) \le \bigvee C[/math]. Gdyby, [math]y\not\lt x[/math], żaden [math]x\in C[/math]( [math]C[/math] jest niepusty) nie był większy od [math]y[/math], to wtedy na podstawie lematu 1 otrzymujemy, że : [math]y \le x \vee f\left( x\right) \le y[/math]. Pierwszy przypadek daje tylko możliwość [math]x=y[/math], i wtedy [math]x \le y[/math], a drugi przypadek daje [math]x \le f\left( x\right) \le y[/math], więc również [math]x \le y[/math]. Z dowolności wyboru [math]x\in C[/math] otrzymujemy, że [math]y[/math] jest ograniczeniem górnym dla [math]C[/math]. Ponieważ [math]\bigvee C[/math] jest najmniejszym ograniczeniem górnym, to [math]\bigvee C \le y[/math], co przeczy założeniu, że [math]y\lt \bigvee C[/math]- sprzeczność. Zatem dla pewnego [math]x\in C[/math] mamy [math]y\lt x[/math], więc ponieważ [math]x\in B_{1}[/math], więc z definicji tego zbioru dostajemy [math]f\left( y\right) \le x[/math]. Element [math]x\in C[/math] spełnia [math]x \le \bigvee C[/math], wobec czego [math]f\left( y\right) \le \bigvee C[/math], i [math]\bigvee C \in B_{1}[/math].

Zatem zbiór [math]B_{1}[/math] jest nadmaksymalny. Ponieważ zbiór [math]B_{0}[/math] jest najmniejszym nadmaksymalnym, to [math]B_{0} \subset B_{1}[/math], a zatem [math]B_{0}=B_{1}[/math]. [math]\square[/math].

Tak więc [math]B _{0} =B_{1}[/math], więc dla dowolnych [math]x[/math] i [math]y[/math] w [math]B_{0}[/math] mamy na podstawie lematu 1: [math]y \le x \vee f\left( x\right) \le y[/math]. W pierwszym przypadku mamy [math]y \le x[/math], a więc elementy są porównywalne, w przeciwnym przypadku [math]x \le f\left( x\right) \le y[/math], więc [math]x \le y[/math], zatem również elementy są porównywalne. Z dowolności wyboru elementów [math]x[/math] i [math]y[/math] wnioskujemy, że zbiór [math]B _{0}[/math] jest łańcuchem. Mając to, już łatwo zakończymy dowód tego twierdzenia.


Więc [math]B_{0}[/math] jest łańcuchem. Ponieważ zbiór [math]B_{0}[/math] jest też nadmaksymalny, to stosując punkt 3 wnioskujemy, że [math]\bigvee B_{0}\in B_{0}[/math], więc również [math]f\left( \bigvee B_{0}\right) \in B_{0}[/math]-znowu z nadmaksymalności [math]B_{0}[/math]. Ponieważ jednak [math]\bigvee B_{0}[/math] jest większe lub równe od każdego elementu [math]B_{0}[/math], więc również [math]f\left( \bigvee B_{0}\right) \le \bigvee B_{0}[/math], nasze założenia dają [math]\bigvee B_{0} \le f\left( \bigvee B_{0}\right)[/math], wobec czego [math]f\left( \bigvee B_{0}\right) = \bigvee B_{0}[/math], co oznacza, że [math]\bigvee B_{0}[/math] jest punktem stałym. [math]\square[/math]